Τα Καστρόπληκτα
Η περιγραφή του Οδυσσέα Παπαιωάννου, κατοίκου της Άνω Πόλης είναι ενδεικτική των συνθηκών που τα δημιούργησαν και του τρόπου με τον οποίο κατασκευάστηκαν.
Τα μικρά αυθαίρετα σπίτια κατασκευάστηκαν από τους πρόσφυγες μετά το 1922. Έχουν εμβαδό από 40 έως 70 τμ, μικρές αυλές, έντονα χρώματα ενώ συχνά η τουαλέτα βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο ακόμα και σήμερα. Ήδη από το 1931, σε προεδρικό διάταγμα προβλέπεται η κατεδάφισή τους για τη δημιουργία μιας πράσινης ζώνης. Τα 900 κτίσματα που θα κατεδαφίζονταν ονομάστηκαν «καστρόπληκτα».
Από εκείνο το διάταγμα του 1931 έως σήμερα σε διαδοχικές περιόδους και σε διαφορετικά πολεοδομικά προγράμματα αναπλάσεων και αλλαγών εντάσσεται το θέμα της κατεδάφισης των καστρόπληκτων και την ανάδειξης των τειχών. Τα προγράμματα αυτά καθώς και η σταδιακή απομάκρυνση των κατοίκων τους έχουν οδηγήσει στην εγκατάλειψη και στην κατεδάφιση της πλειονότητας των σπιτιών αυτών. Τα περισσότερα εναπομείναντα καστρόπληκτα στον Δήμο Θεσσαλονίκης βρίσκονται επί της οδού Επταπυργίου και κατά μήκος των δυτικών τειχών. Συνολικά είναι περίπου 150 κτίσματα εκ των οποίων σήμερα λιγότερα από τα μισά κατοικούνται. Από το 1922 και μέχρι σήμερα τα καστρόπληκτα, σπίτια αυτοσχέδια που φτιάχτηκαν από τους πρόσφυγες του 1922 έχουν φιλοξενήσει τους νεοφερμένους/ες της κάθε περιόδου. Τα αυτοσχέδια αυτά σπίτια και η ιστορία τους, δεν θεωρούνται από τις Αρχές κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της πόλης που οφείλει να διατηρηθεί και να αναδειχθεί.