Η πόλη του Βόλου από το τέλος του 19ου αιώνα εξελίχθηκε σε ένα σταθερά ανερχόμενο εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο, με τη οικονομική της ανάπτυξη να στηρίζεται κυρίως στη βιομηχανία και το εμπόριο. Το λιμάνι της πόλης αποτέλεσε σημείο άφιξης προσφύγων σε διαδοχικές φάσεις από το 1921 έως το 1924.
Νέα Ιωνία - Βόλος
Ο Κραυσίδωνας αποτελεί έναν από τους τρεις βασικούς χείμαρρους του Βόλου, μαζί με τον Άναυρο και τον Ξηριά. Πηγάζει από το Πήλιο και καταλήγει στο λιμάνι της πόλης. Διασχίζει το βόρειο μέρος του Βόλου και αποτέλεσε το όριο, το σύνορο που χώριζε τον προσφυγικό συνοικισμό και μετέπειτα Δήμο της Νέας Ιωνίας, με τον Δήμο Παγασών.
Μόλις τριακόσια πενήντα μέτρα. Από την γέφυρα μέχρι την πλατεία. Ίδια χάραξη με την 2ας Νοεμβρίου, τον κεντρικό δρόμο του Βόλου, αλλά άλλο όνομα. Διαφορά και διαφορετικότητα. Ονόματα άλλαξε αρκετά. Χαλκηδόνος έως το 1949, Βασιλέως Παύλου έως το 1983, Λεωφόρος Ειρήνης έκτοτε. Για τους ντόπιους όμως είναι ο Φαρδύς ή το Φαρδύ.
Το ζαχαροπλαστείο Βυζάντιο, το κρεοπωλείο του Σταματιάδη, το μπακάλικο, μετέπειτα πρατήριο πουλερικών και αυγών,του Γαρίτση, το αποικιακό του Μηνυσίου, το μαγαζί του Καραθανασόπουλου. Και άλλα ονόματα με άλλα μαγαζιά. Πολλά χάθηκαν. Λίγα επιβιώνουν. Μανάβικα, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, μπακάλικα, καφεκοπτεία, κουρεία, ψιλικά. Τα σινεμά στην Αβέρωφ, τα καφενεία, το ποδηλατάδικο.
Η Δέσποινα Μουστάνη, γεννήθηκε το 1880 στις Κυδωνίες (Αϊβαλί) του ομώνυμου καζά στο σαντζάκι της Σμύρνης. Ήρθε στο Βόλο, ως ανταλλάξιμη πρόσφυγας, το καλοκαίρι του 1924 μαζί με τα εφτά παιδιά της. Λίγους μήνες πριν είχε χάσει τον σύζυγό της Ευάγγελο Μουστάνη, ο οποίος δολοφονήθηκε από Τούρκο στο Αϊβαλί.
Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1940 ο πληθυσμός του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου αυξήθηκε κατά 18,5%. Το 1951 στο Βόλο και τη Νέα Ιωνία διέμεναν συνολικά 65.090 άνθρωποι. Μεγάλο ποσοστό της αύξησης οφειλόταν στην εσωτερική μετανάστευση που παρατηρήθηκε στο δεύτερο μισό της δεκαετίας, αποτέλεσμα, κυρίως, του κλίματος τρομοκρατίας και των διώξεων από την ύπαιθρο λόγω του εμφυλίου πολέμου.
Μετά την πτώση του Ανατολικού Μπλοκ την δεκαετία του '90, εκατομμύρια άνθρωποι που ζούσαν στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Ευρώπη μετανάστευσαν. Η Ελλάδα, μια γειτονική χώρα με γρήγορους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης εκείνη την περίοδο, έγινε τόπος εγκατάστασης για χιλιάδες νεοφερμένους, κυρίως από την Αλβανία.