Η πλατεία του Αγίου Νικολάου, μια από τις τρεις πλατείες του αρχικού προσφυγικού συνοικισμού, ίσως η πιο κεντρική, μπορεί να φαίνεται με μια βιαστική ματιά μια τυπική πλατεία των προσφυγικών γειτονιών του Πειραιά. Ένα πιο διεισδυτικό βλέμμα, όμως, μπορεί να εντοπίσει σε αυτή, ένα ψηφιδωτό των αλλεπάλληλων μετακινήσεων αυτού του αιώνα.
Νίκαια - Πειραιάς
Στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, γύρω από το κέντρο της πόλης δημιουργήθηκαν δεκάδες αυτοσχέδιοι οικιστικοί πυρήνες, ήδη από τις πρώτες εβδομάδες μετά την άφιξη των προσφύγων τον Σεπτέμβριο του 1922. Κάποιοι από αυτούς εξελίχθηκαν σε ολόκληρες γειτονιές. Στα βόρεια όρια του Δήμου Πειραιά, στις όχθες του ρέματος Καναπιτσερή δημιουργήθηκε ένας αυτοσχέδιος οικιστικός θύλακας που γρήγορα εξελίχθηκε στο συνοικισμό της Νέας Κοκκινιάς. Οι αρχικές σκηνές και τα αυτοσχέδια παραπήγματα γρήγορα μετατράπηκαν σε μια ολόκληρη πόλη, πυρήνας της οποίας ήταν το κεντρικό στεγαστικό σχέδιο που εκπονήθηκε από το Ταμείο Περιθάλψεως Προσφύγων και την Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων.
Ένα από τα πρώτα έργα του Ταμείου Περιθάλψεως Προσφύγων ήταν, στις αρχές του 1923, η πραγματοποίηση τοπογραφικής μελέτης στα βόρεια όρια του Δήμου Πειραιά, στη περιοχή κατά μήκος του ρέματος Καναπιτσερί. Στο χώρο που μερικά χρόνια αργότερα θα αποτελούσε το νοτιότερο τμήμα του μετέπειτα Δήμου Νέας Κοκκινιάς, πλάι στο ρέμα.
Οι νέες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία διαμόρφωσαν την ανάγκη για την ανάπτυξη συλλογικοτήτων. Γρήγορα ανέπτυξαν σωματεία, ενώσεις και συλλόγους με στόχο, αρχικά, την αλληλοβοήθεια και τη διεκπεραίωση γραφειοκρατικών ζητημάτων, όπως η έκδοση πιστοποιητικών για την ταυτοποίηση των προσώπων για τις διαδικασίες πολιτογράφησης.
Όταν σκεφτόμαστε τις μετακινήσεις του τελευταίου αιώνα έχουμε περισσότερο στο μυαλό μας τις μαζικές μετακινήσεις λόγω διωγμών, πολέμων ή φτώχειας. Υπήρξαν, όμως, και εκείνες οι τραγικές στιγμές στην πρόσφατη ιστορία των καταναγκαστικών μετακινήσεων. Μια από αυτές εκτυλίχθηκε στην κοκκινιά την περίοδο της Ναζιστικής κατοχής.